Arkistoitu

Tiesitkö: Osaatko tunnistaa eläinten jälkiä?

Tiesitkö?

Salapoliisit etsivät johtolankoja, joiden avulla he löytävät roistot. Talvella voit leikkiä luonnon salapoliisia ja yrittää päätellä jälkien avulla, mikä eläin on mistäkin kulkenut!

Eläimiä voi tunnistaa esimerkiksi syömäjälkien, jalanjälkien ja ulosteiden avulla. Helpointa eläinten tunnistus kotikonstein lienee jalanjälkiä bongaamalla, joten Jippo päätti selvittää tunnistamisen perusperiaatteet.

Jalan muodosta voi päätellä paljon itse eläimestä. Eläimen jalka vaikuttaa siihen, millainen jälki jää. Eläimillä on erilaisia jalkatyypejä, joiden tunteminen saattaa helpottaa jälkien tunnistamista.

1.Kanta-astujan jalka

Kanta-astujat tallustelevat jalkapohjiensa varassa ja niillä on yhdessä jalassa viisi varvasta. Yleensä hyönteistensyöjät, kuten siilit, ovat kanta-astujia. Eläimet, joilla on lyhyet jalat ovat usein kanta-astujia. Tällaiset eiläimet liikkuvat hitaasti ja käyttävät koko jalkapohjaansa.

2.Varvas- ja kärkiastujan jalka

Nämä eläimet käyttävät etenemiseen vain varpaita tai varpaankärkiä. Varvas- ja kärkiastujilla on hoikat ja pitkät jalat. Hirvieläimet kuuluvat varvas- ja kärkiastujiin.

3.Polkuanturat

Polkuanturat suojaavat tähän ryhmään kuuluvien eläinten jalkapohjia. Kunkin varpaankärjen alapinnalla on yksi polkuantura. Jäniksillä, oravilla ja näädillä on kaikilla polkuanturat.

Jalan rakenteen lisäksi jalanjäljistä voi päätellä kulkijan lajin. Jalanjälkityypin perusteella eläimet voidaan jakaa kolmeen ryhmään: sorkat, kaviot ja kynnelliset kaviot omaaviin eläimiin.

1.Käpälänjäljet

Käpäläjälkiä tunnistettaessa huomio kannattaa kiinnittää varpaiden lukumäärään sekä kynsien ja polkuanturoiden määrään. Kynnet eivät aina näy eläimen jäljessä. Esimerkiksi mäyrän kynnet erottuvat jäljestä, kun taas kissan ja ilveksen kynnet eivät. Etu- ja takajalan jäljet saattavat olla myös erilaiset.

Käpälällisiä eläimiä ovat muuan muassa: siili, lepakko, rusakko, kettu, orava, majava, hiiri, kissa ja ilves. Keksitkö muita eläimiä, jotka kuuluvat käpälällisiin?

2.Sorkanjäljet

Tämän ryhmän eläinten jättämät jäljet on helppo tunnistaa: varpaita on neljä, mutta eläimet kulkevat vain kahden varpaan varassa. Takajalan jälki erottuu huonommin kuin etujalan jälki. Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi hirvi, poro ja metsäpeura.

Sorkkaeläimiä ovat esimerkiksi villisika, metsäkauris, hirvi, lammas, lehmä, poro ja valkohäntäpeura. Mitkä muut eläimet ovat sorkallisia?

3.Kavionjäljet

Tämän ryhmän eläimiin kuuluu Suomessa vain hevonen.

Voit ladata tunnistamisen avuksi Jipon laatiman ohjekirjasen, jossa on muutamien tunnettuimpien eläinten jälkiä:

Tiedosto: jalat.pdf