Arkistoitu

Tiesitkö: Varoitusmerkit tutuiksi

Tiesitkö?

Syövyttävät, myrkylliset ja haitalliset kemikaalit eivät kuulu ainoastaan laboratorion lukittuihin kaappeihin. Varoitustarroilla varustettuja pulloja ja purnukoita löytyy jopa kodin keittiön kaapeista. On tärkeää tunnistaa varoitusmerkit, jotta osaa käsitellä kemikaaleja oikein!

Kuva: Gonzales2010 Flickr Creative Commons

Nyt tutustumme kemikaalien varoitusmerkkeihin. Varoitusmerkit kertovat sinulle, mitä mahdollisia terveydelle haitallisia vaikutuksia aineella on. Jippo esittelee sinulla kahdet erilaiset varoitusmerkit. Uudet varoitusmerkit tulivat käyttöön vuoden 2009 alussa. On kuitenkin hyvä tuntea myös vanhat merkit, sillä kotoa voi vielä hyvinkin löytyä niillä varustettuja säilytysastioita. Vanhat varoitusmerkit tunnistaa oranssista pohjasta.

Haitalliset ja ärsyttävätKotoa löytyy jo pienellä silmäilyllä useita aineita, jotka on merkitty haitallisiksi tai ärsyttäviksi. Suuhun joutuessaan ne voivat jo pieninä annoksina aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Iholla ne saattavat aiheuttaa allergisen reaktion, ihottumaa tai kutinaa.

Myrkylliset

Pääkallolla merkityt tuotteet ovat myrkyllisiä. Pääkallokemikaali voi aiheuttaa hyvin pieninäkin annoksina pahimmillaan kuoleman. Myrkyllisiä tuotteita kotoa ei pitäisi löytyä juuri lainkaan. Tuulilasinpesuneste autotallissa on todennäköisesti merkitty pääkallolla.

Pääkallolla on merkitty vanhassa merkintätyylissä myös syöpää aiheuttavat aineet. Uusissa varoitusmerkeissä on syöpää ja elinvaurioita aiheuttavat aineet merkitty kuvassa ensimmäisen rivin oikeanpuoleisella merkillä.

Helposti syttyvät
Helposti syttyviä aineita löytyy kodin kauneudenhoitotuotteista runsaasti. Helposti syttyvä aine voi leimahtaa liekkeihin lähes itsestään tai liian kuumassa säilytettäessä. Avotulen teko tällaisten aineiden läheisyydessä on ehdottoman kiellettyä.

Räjähtävät ja hapettavat

Hapettavat kemikaalit tuottavat suuren määrän lämpöä reagoidessaan. Tämä voi aiheuttaa vakavia palovammoja. Räjähtävillä aineilla tarkoitetaan aineita jotka voivat muodostaa äkillisesti suuren määrän lämpöä ja kaasuja. Räjähdyksillä on aina vakavat seuraukset.

Syövyttävät

Syövyttävät aineet aiheuttavat kudoksen tuhoutumista. Silmiin joutuessa syövyttävä aine voi aiheuttaa sokeuden. Kudostuhoja tapahtuu aineen joutuessa iholle, suuhun ja edelleen ruokatorveen ja vatsaan sekä keuhkoihin, jos ainetta on hengittänyt. Syövyttäviä aineita ovat mm. konetiskiaineet ja erilaiset viemärin avaajat.

Ympäristölle haitalliset


Ympäristölle haitalliset aineet merkitään myös. Tällainen aine ei hajoa luonnossa normaalisti ja aiheuttaa kasvistolle ja eläimistölle erinäisiä haittoja ja myrkytystiloja. Myös ilmakehän otsonia tuhoavat aineet on merkittävä ympäristölle haitallista -merkillä. Kotoa löytyvät aineet, joissa kyseinen merkki on, tulee toimittaa ehdottomasti ongelmajätekeräykseen.