Arkistoitu

Tiesitkö: Väriloistoa vesilasissa

Tiesitkö?

Vesi on elämällemme elinehto. Ei pelkästään juomisen vuoksi, vaan vesi on ihmiskehon ja luonnon kannalta tärkeä liuotin. Kun sekoitat suolaa veteen, se katoaa. Voit kuitenkin edelleen maistaa suolan olevan vedessä. Se on liuenneena veteen.

Kuva: Jason Flickr Creative Commons

Samoin kuin suola liukenee veteen, myös elintarvikevärit ovat vesiliukoisia. Jos laitat pisaran punaista elintarvikeväriä veteen ja sekoitat, vesi värjääntyy kauttaaltaan punaiseksi.

Oletko joskus huomannut autojen jäljiltä vesilätäköissä sateenkaaren väreissä välkehtiviä öljylauttoja? Öljy jää lautaksi veden pinnalle, koska öljy ei ole vesiliukoista. Jos laitat juomalasiin veden sekaan öljyä, se jää veden pinnalle omaksi kerrokseksi.

Koska elintarvikevärit siis ovat vesiliukoisia, ne eivät liukene öljyyn. Tähän perustuu Väriloistoa vesilasissa tutkimuksen ilmiö.

Kun tiputat väripisaroita vesikerroksen päällä olevalle öljylle, ne eivät liukene, mutta saat niitä hajotettua pienemmiksi pisaroiksi. Kun kaadat vesi-öljy-seoksen toiseen lasiin, kerrokset sekoittuvat. Öljy pyrkii keveämpänä aineena kohti pintaa. Väripisarat pääsevät kosketuksiin veden kanssa, johon ne liukenevat muodostaen silmin havaittavan leviämisilmiön.