Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Yhteistä sukujuurta

Tutkimustupa

Maapallolla vilistää jos jonkinlaisia eläimiä, kukoistaa miljoonittain erilaisia kasveja, ja sieniä, leviä ja mikroskooppisia bakteereitakin on enemmän kuin pystyy laskemaankaan. Aikojen alkuhämärissä tilanne oli kuitenkin toinen: ensimmäiset elämänmuodot olivat kovin yksinkertaisia, eivätkä ne yhtä huimin tavoin eronneet toisistaan kuin nykyiset eliöt. Vaikka nyt eliöitä on monenlaisia, eivätkä vaikkapa kirahvi ja palleroporonjäkälä juurikaan muistuta toisiaan, on kaikki elämä lähtenyt kehittymään yhdestä yhteisestä alkumuodosta. Joitakin merkkejä yhteisistä sukujuurista on kuitenkin vielä nähtävissä.

Kuva: Andy Purviance Flickr Creative Commons

Etenkin kaikista selkärankaisista eliöistä on helppo huomata, että me kaikki – niin kalat, matelijat, sammakkoeläimet, nisäkkäät kuin linnutkin – olemme lähteneet kehittymään omille teillemme yhdestä alkuselkärankaisesta. Tämän voi päätellä esimerkiksi siitä, että kaikilla selkärankaisilla eläimillä syntymättömät, kehittyvät poikaset muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Lintujen munista, kalojen kudusta tai nisäkäsemojen masusta löytyvä kehittyvä sikiö on alkuvaiheissaan kovin samannäköinen. Niitä on jopa vaikea erottaa toisistaan!

Nyt saatkin sitten vaikean palan purtavakseksi! Alla olevassa kuvassa on eri selkärankaisten eläinten kehittyviä poikasia. Eläimet ovat lammas, kala, kilpikonna, sika, ihminen ja kana. Ylimmän rivin kuvat (A-F) esittävät hyvin varhaisessa vaiheessa olevia sikiöitä. Toisen rivin kuvien (1-6) sikiöt ovat jo pidemmällä kehityksessään, ja kolmannen rivin kuvissa (I-VI) kehittyvillä poikasilla alkaakin olla jo joitakin lajille tyypillisiä tuntomerkkejä. Nyt sinun pitäisi päätellä, mikä sikiö jokaiselta riviltä kuuluu millekin eläimelle.

Muista myös lähettää vastauksesi Jipolle alla olevalla kommenttikentällä!

Lue lisää lajien kehityksestä.

Lataa työohje tulostettavassa muodossa täältä!