Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Valmista näkymätöntä mustetta

Tutkimustupa

Tätä temppua ovat käyttäneet vakoojat jo aikoja sitten. Opettele valmistamaan näkymätöntä mustetta, jonka avulla voi esimerkiksi lähettää mysteerisiä kirjeitä ystäville. Ja mikä parasta, vain sinä tiedät, miten muste saadaan taas näkyväksi.

Tarvitset:

sitruunan
lasin
veitsen
siveltimen
vesiväripaperia
uunin
uunikintaan
aikuisen valvomaan uunin käyttöä

Ohjeet:

1. Halkaise sitruuna keskeltä kahtia. Purista molemmat puoliskot lasiin.

2. Kasta sivellin sitruunamehussa. Voit sen jälkeen alkaa piirtää tai kirjoittaa salaista viestiä paperille. Kannattaa tehdä paksuja siveltimen vetoja, koska silloin muste tulee näkymään myöhemmin paremmin.3. Kun tuotoksesi on valmis, anna sen kuivua. Pyydä tässä vaiheessa aikuiselta apua, sillä seuraavaan vaiheeseen tarvitaan erityistä huolellisuutta.

4. Lämmitä uuni 200:aan asteeseen. Kun salaviestisi on kuiva, laita se uuniin. Anna salaviestin lämmetä uunissa noin 2-3 minuuttia. Kannattaa ottaa ajastimesta aikaa ja tarkkailla paperia välillä.

Muista noudattaa erityistä varovaisuutta uunin kanssa ja älä käytä uunia ilman aikuisen apua!

5. Kun otat paperin uunihansikkailla uunista pois, voit huomata, että kirjoittamasi salaviesti on piirtynyt paperille ruskealla värillä. Aika jännittävää, eikö totta?Selitys:

Tempussa on kyse lämpötiloista, joissa eri aineet syttyvät tuleen. Sitruunamehun syttymispiste on matalampi kuin paperin, joten se alkaa reagoimaan kuumuuteen ensin. Sitruunamehu reagoi hapen kanssa eli hapettuu. Tämän seurauksena viestin sitruunamehu muuttuu ruskeaksi.