Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Taikaneliö

Tutkimustupa

Tänään Jippo esittelee teille taikaneliön, jonka legenda juontaa juurensa muinaiseen Kiinaan. Tutki, mitä salaisuuksia taikaneliö paljastaa!

Kuva: Gerry Balding Flickr Creative Commons

Taikaneliötä varten saatte ensin hieman askarrella.Ottakaa pala paperia tai kartonkia ja leikatkaa siitä yhdeksän samankokoista neliötä. Kirjoittakaa lappuihin numerot yhdestä yhdeksään siten, että jokaisessa lapussa on vain yksi numero. Näistä numerolapuista olisi tarkoitus muodostaa yksi iso neliö. Jotta yhdeksästä pienestä neliöstä saadaan koottua yksi iso neliö, tulee jokaiselle sivulle kolme neliötä. Tällöin neliön sivujen pituudet ovat yhtä suuret.

Jotta koottu neliö olisi nimenomaan taikaneliö, tulee pienet neliöt järjestää tiettyjen sääntöjen mukaan. Kun yhdessä rivissä olevat luvut lasketaan yhteen, tulee saada aina tulokseksi sama luku. Tätä lukua kutsutaan taikasummaksi. Samoin pitäisi tuo sama vastaus tulla jokaisen sarakkeen ja vieläpä molempien lävistäjien summista.
Onnistutko Jipon antamassa tehtävässä?

Neliöstä löytyy myös taikatulo. Jos jokaisella rivillä olevat kolme lukua kerrotaan keskenään ja näin saadut kolme tuloa lasketaan yhteen, saadaan sama tulos kuin kertomalla kaikissa sarakkeissa olevat kolme lukua keskenään ja laskemalla näin saadut kolme tuloa yhteen. Mikähän tämä taikatulo on?

Lue taikaneliön tarina täällä!

Lataa työohje taikaneliöön