Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Punakaali-indikaattori

Tutkimustupa

Happo-emäsindikaattori on aine, joka ilmaisee värinmuutoksellaan mm. happamuuden tai emäksisyyden määrän. Monia indikaattoreita voidaan valmistaa suoraan luonnonaineista. Tällaisia luonnon omia indikaattoreita ovat esimerkiksi punakaali, jotkin kukat, raparperi, punasipuli ja punajuuri. Tässä työssä valmistat punakaali-indikaattoripaperia.

Kuva: Fiona Shields Flickr Creative Commons

Mieti ennen työtä mitä indikaattori mahtaa tarkoittaa? Mitä ovat happamuus ja pH?

Tarvikkeet

  • suodatinpussi (valkoinen)
  • punakaalta
  • vettä
  • kattila
  • Lusikka

Työohje

1. Laita kattilaan kuumaa vettä hanasta.

2. Palastele punakaali veteen, mahdollisimman pieniksi paloiksi.

3. Sekoita lusikalla, kunnes veden väri on muuttunut kauniin violetiksi.

4. Ota punakaali pois vedestä.

5. Leikkaa suodatinpussista suorakaiteen muotoinen pala.

6. Leikkaa suodatinpussin palaseen lovia, niin että paperiin muodostuu suikaleita. Näin pystyt myöhemmin repäisemään yhden suikaleen irti paperista.

7. Kasta suodatinpaperi punakaaliveteen ja jätä paperi pöydän päälle kuivumaan.

8. Olet juuri valmistanut itsellesi pH-paperia.

9. Kun paperi on kuiva, voit sen avulla mitata ovatko eri ruoka-aineet happamia vai emäksisiä kastamalla paperinsuikaleen testattavaan nesteeseen.

10. pH-paperi muuttuu punaiseksi tai pinkiksi happamassa liuoksessa. Emäksisessä liuoksessa paperi muuttuu vihreäksi tai keltaiseksi. Väri vaihtuu sen mukaan, kuinka hapan tai emäksinen aine on. Jos liuos on neutraali, paperi ei vaihda väriä.

Työturvallisuus

Punakaali värjää, joten on hyvä suojata omat vaatteet ja pöytä. Kun käsitellään kuumaa vettä, on hyvä pyytää vanhemmilta apua, ja myöskin lupa työn tekoon.