Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Pelaa roskispeliä!

Tutkimustupa

Jippo keksi hauskan roskispelin, jonka avulla voit selvittää, kuka kaveripiiristäsi on lajittelun mestari!

Tässä pelissä nopeus ja tieto ratkaisevat sen, kuka on roskistietouden kuningas. Peli on tarkoitettu kahdelle pelaajalle, mutta pienillä muutoksilla sitä voi pelata yksin tai jopa kolmeen pekkaan.

Tarvitset:

Tulostimen
Tulostuspaperia
Sakset
(kontaktimuovia tai liimaa ja pahvia)

Alkuvalmistelu:t

1. Peliä varten sinun tarvitsee tulostaa seuraavat asiat:

A) Roskikset energiajätteelle, pahville ja kartongille, lasille sekä ongelmajätteelle:

Tiedosto: roskis2 copy.jpg

B) Roskikset biojätteelle, metallille, sekajätteelle sekä paperille:

Tiedosto: roskis1.jpg

C) Roskiksiin lajiteltavat roskat:

Tiedosto: roskaaa.jpg

2. Kun olet tulostanut roskikset ja roskat, leikkaa roskikset erilleen. Leikkaa myös lajiteltavien roskien nimet irti toisistaan. Katso, ettet leikkaa roskien nimiä liian aikaisin, sillä jotkut nimet ovat kaksiosaisia. Uusi nimi alkaa aina isolla alkukirjaimella.

Tässä vaiheessa pelin eri osat kannattaa päällystää kontaktimuovilla tai liimata ne kartongille, jotta peli pysyisi parempana pidempään.

3. Seuraavaksi on vuorossa pelin eri osien järjestely. Katso yllä olevasta kuvasta mallia. Pelaajat pelaavat vastakkain ja molemmilla on edessään kahdeksan roskista. Pelaajien roskisten väliin kannattaa jättää hieman tyhjää tilaa, jotta lajittelu onnistuisi paremmin. Muistakaa laittaa roskisten kannet aluksi kiinni.

4. Kun roskikset on aseteltu oikein, on roskien vuoro. Kääntäkää roskat väärin päin ja tehkää niistä kaksi pinoa, joissa molemissa on 32 roskaa. Asettakaa pinot reunimmaisten roskisten kohdalle niin, että yhdellä puolella on vain yksi pino. Katso yllä olevasta kuvasta mallia.

Peli-ohjeet:

1. Nyt kun alkuvalmistelut on tehty, voi hauskin osuus alkaa! Molemmat pelaajat nostavat (toinen toisesta pinosta ja toinen toisesta) neljä roskaa peliin. Kun roskat ovat pöydällä, sovitaan yhteinen merkki, josta lajittelu voi alkaa. Esimerkiksi lasketaan yhdessä kolmeen, jonka jälkeen roskia saa alkaa siirtää omiin roskiksiin.2. Kun merkki on annettu, alkaa lajittelun vuoro. Lajittelussa on muistettava seuraavat asiat:

A) Roskista saa ottaa kerrallaan vain yhden ja viedä sen omasta mielestään oikeaan roskikseen. Kun roskan on saanut roskikseen, pitää kansi myös sulkea, ennen kuin voi tarttua seuraavaan roskaan. Roska laitetaan roskiksen “sisään”.
B) Kun roska on roskiksessa ja kansi on kiinni, voi siirtyä seuraavaan roskaan. Kun kaikki roskat pelipöydältä on lajiteltu, siirrytään seuraavalle kierrokselle. Mikäli pöydälle on jäänyt roskia, joita ei ole osattu lajitella, siirretään ne pelistä selkeästi kauemmas. Näihin roskiin voi palata myöhemmin, mikäli haluaa.

C) Kun ensimmäinen kierros on pelattu, voivat pelaajat nostaa seuraavat kahdeksan roskaa pelipöydälle, neljä kumpainenkin. Ja taas yhteisesestä merkistä voidaan aloittaa roskien lajittelu. Mikäli pelipöydälle jää roskia, joita kumpikaan ei tunnistanut, menevät ne samaan tunnistamattomien pinoon kuin aikaisemminkin.

Samalla tavalla jatketaan, kunnes pinoissa ei ole enää yhtään roskaa. Tämän jälkeen voidaan vielä käydä läpi tunnistamattoman roskat.

3. Kun kaikkia roskat, jotka ollaan osattu lajitella, ovat roskiksissa on pisteiden laskun aika. Jokaisesta roskasta oikeassa roskiksessa saa yhden pisteen (1). Mikäli roska on väärässä roskiksessa, saa pelaaja yhden miinuspisteen (-1). Roskista, jotka ovat jääneet lajittelematta, ei tule miinuksia eikä plussia. Kaikki pelaajan hankkimat pisteet, myös miinuspisteet lasketaan. Se pelaaja, jolla on enemmän pisteitä, voittaa. Aina voi kuitenkin ottaa revanssin.

4. Oikeat vastaukset voi tarkistaa täältä:

Tiedosto: roska-vastaukset.pdf

Vinkkejä:

Peliä varten voi itsekin askarrella vanhoista jogurttipurkeista roskikset. Purkit voi maalata uudelleen ja tehdä niille kannen esimerkiksi kartongista.

Peliä voi pelata yksinkin ja kokeilla, missä ajassa suoriutuu kaikkien jätteiden lajittelusta. Peliin voi ottaa myös kolmannen pelaajan mukaan, mutta silloin tarvitsee tulostaa roskikset kaikille kolmelle pelaajalle. Lajiteltavia roskia voi nostaa myös enemmän pelipöydälle.

Olisiko sinulla hyviä ideoita siitä, miten Jipon peliä voisi vielä parantaa?