Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Peikkovaahto - helppo jälkiruoka

Tutkimustupa

Peikkovaahto on Norjassa yleinen herkku, joka on pilvenpehmeää kielellä ja helppo valmistaa. Kokeile sinäkin tätä kesäherkkuna!

Kuva: Elaine Ashton Flickr Creative Commons

Peikkovaahto tunnetaan Suomessa yleensä nimellä kevyt puolukkavaahto tai muu samankaltainen nimi, mutta eikö peikkovaahto kuulostakin jännittävämmältä?

Ohje:
2 munanvalkuaista
5 dl puolukoita tai n. 1,5 dl puolukkahilloa
1,5 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi, ei kuitenkaan liian kovaksi. Jos teet marenkia, vaahdon tulisi pysyä kulhossa vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Peikkovaahtoon ei tarvita näin vahvaa vaahtoa.

Kun valkuaiset on vatkattu, lisää joukkoon puolukat ja sokeri ja vatkaa vielä hetki.

Jos et pidä puolukoista voit käyttää myös muita marjoja kuten mustikoita (tänä vuonna on muuten tulossa hyvä mustikkavuosi!). Käyttäessäsi kylmiä marjoja saat aikaan raikkaan kesäherkun!

Mitä tieteellistä tässä sitten on?

Huomasit varmaan, että vatkatessasi valkuaisia niiden tilavuus kasvaa. Tämä johtuu siitä, että vatkatessasi munan valkuaisen proteiinien väliin pääsee ilmakuplia, jotka lisäävät täten tilavuutta.

Voit kokeilla, millä tavalla tätä herkkua valmistaessasi vaahtoa tulee eniten. Riippuuko se aineiden kulhoonlaittojärjestyksestä?

Jos kokeilit tätä, kommentoi ihmeessä Jipolle mielipiteesi ja kokemuksesi!

Katso myös ohje oman jäätelön tekemiseksi