Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Muuttuva mustikka

Tutkimustupa

Metsä on juuri nyt sinisenään herkullisia mustikoita. Mustikan ystävän tunnistaa värjääntyneistä sormista ja suusta. Jos vertaat kaverisi kanssa mustikan poiminnan jälkeen sormianne, väri saattaa kuitenkin olla erisävyinen. Miksi näin on, marja värin takana on kuitenkin sama? Lähde tutkimaan Jipon kanssa vastausta tähän arvoitukseen!

Kuva: Ben Mitchell Flickr Creative Commons

Mustikka on hyvän makunsa lisäksi erittäin terveellinen herkku. Se sisältää runsaasti vitamiineja ja soluja suojaavia antioksidantteja. Mustikan sininen väri johtuu antosyaniini- väriaineista. Mustikan antosyaniinit toimivat happo-emäs indikaattoreina. Nyt tutkitaan, mitä tarkoitetaan happo-emäsindikaattorilla!

Tarvikkeet:  • n. 10 mustikkaa

  • Ruokaetikkaa

  • Sitruunamehua

  • Ruokasoodaa

  • Leivinjauhetta

  • Vettä

  • Mehupilli tai pipetti

  • 4 kpl pieniä astioita esim. tyhjiä jugurttipurkkeja tai juomalaseja


Työohje

Murskaa mustikat pieneen tilkkaan vettä. Havainnoi, minkä väriseksi vesi muuttuu. Mittaa kaksi teelusikallista sitruunamehua ja etikkaa kumpaakin omiin astioihinsa.

Mittaa toiseen jäljellä olevaan astiaan 1/4 teelusikallista ruokasoodaa ja toiseen astiaan 1/4 teelusikallista leivinjauhetta. Mittaa kumpaakin lasiin kaksi teelusikallista vettä ja sekoita hyvin. Ei haittaa, vaikka pohjalle jää hiukan kiinteää ainetta. Merkitse aina astioihin vesiliukoisella tussilla tai maalainteipillä niiden sisältö.

Nyt tutkimme, kuinka ruokasooda, leivinjauhe, etikka ja sitruunamehu reagoivat, kun niiden joukkoon tiputetaan hiukan mustikkavettä. Käytä mehupilliä pipettinä. Aseta pillin toinen pää mustikkaveteen. Kun pilli on vielä vedessä, sulje pillin yläpää sormellasi. Pidä sormi tiukasti paikoillaan, kun nostat pillin ylös vedestä. Jos pillisi on läpikuultava, huomaat, että pieni määrä nestettä jäi pillin sisään! Vie pilli ensimmäisen tutkittavan aineen astialle. Nosta sormesi pois pillin yläpäästä ja päästä neste valumaan pois.

Tiputa pillillä muutama pisara mustikkavettä jokaisen tutkittavan aineen joukkoon. Mitä havaitset?

Mustikka muuttuu happamassa punaiseksi ja emäksisessä sinertäväksi. Mikä tutkimistasi aineista oli kaikista happamin? Entä mikä kaikista emäksisin?

Mistä johtuu, että mustikanpoimijoiden sormet värjääntyvät hiukan eri värisiksi?

Työturvallisuus

Ethän syö tai juo mitään aineita, joilla teet kokeita. Aineet ovat vaarattomia, mutta saattavat aiheuttaa ärsytystä iholle tai silmiin joutuessaan. Jos aineita joutuu iholle tai silmiin, huuhtele runsaalla vedellä.

Raportoi Jipolle!

Kerro Jipolle omin sanoin alla olevassa kommenttkentässä kuinka järjestit kokeesi. Tuo raportissasi esiin ainakin mitä muutoksia havaitsit, kun lisäsit mustikkavettä tutkittaviin aineisiin. Mitkä aineet olivat happamia ja mitkä emäksisiä? Oliko jokin aine välimaastossa? Pohdi, miksi mustikanpoimijoiden kädet eivät aina värjäänny mustikasta samanvärisiksi.

Lataa työohje tulostettavassa muodossa:

Tiedosto: muuttuva mustikka.doc
Tutki, miten mustikka käyttäytyy happamien ja emäksisten aineiden kanssa.

Tiedosto: Muuttuva mustikka.pdf
Tutki, miten mustikka käyttäytyy happamien ja emäksisten aineiden kanssa.