Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Muodonmuutos

Tutkimustupa

Jipon kesässä tutkitaan ja ihmetellään ulkona luonnon kummallisuuksia. Perhonen on muodonmuutoksen mestari. Kuinka maassa möyrivästä toukasta tulee upea taivaita halkova kaunotar?

Kuva: Paul Woods Flickr Creative Commons

Nyt pääset Jipon opastuksella tutkimaan muodonmuutoksen ihmettä. Tässä tutkimuksessa tarkkaillaan perhosen toukan koteloitumista sekä toukan muuttumista perhoseksi. Jotta saat pidettyä toukkasi turvassa, se tarvitsee häkin. Muistathan, että toukka on elävä olento ja sitä pitää kohdella sen mukaisesti. Jos suljet toukan häkkiin, sinun on huolehdittava, että sen olot ovat hyvät.

Työohje toukkahäkkiin

Toukan kodiksi soveltuu parhaiten ämpäristä rakennettu asumus. Pyydä aikuiselta apua toukan asumuksen rakennuksessa!

Tarvikkeet

  • Vähintää 10 litran ämpäri (Kannattaa valita mahdollisimman ohutseinäinen ämpäri. Voit kysäistä lähiravintolasta elintarvikeämpäriä.)
  • Mattoveitsi
  • Hyttysverkkoa
  • Pikaliimaa
  • Tussi tai väriliitu

Piirrä ämpäriin kuvan mukaisesti tussilla tai väriliidulla n. 5cm päähän ylä- ja alareunasta ämpärin kiertävät viivat. Vedä näiden viivojen välille kaksi kohti suoraa viivaa n. 8 cm etäisyydelle toisistaan. Tee vielä kaksi samanlaista suorakulmiota lisää tasaisin välimatkoin. Viivoita pienemmät suorakulmiot.
Viivoitetut alueet ovat ne, joita ei leikata. Pyydä aikuista leikkaamaan mattoveitsellä suuremmat suorakulmiot irti ämpäristä. Leikkaa hyttysverkosta hiukan aukkoja suuremmat kappaleet ja liimaa ne pikaliimalla aukkojen päälle. Käännä ämpäri alassuin. Nyt sinulla on toukan asumus valmiina!

Toukkatutkimus

Ennen kuin siirrät tutkittavan toukan asumukseen, tutki sen elämää: Mitä kasveja se syö, millaisessa ympäristössä se viihtyy? Rakenna toukalle mahdollisimman miellyttävä asumus laittamalla sinne muutama kivi ja puun oksia. Kaikista tärkeintä on, että asumuksessa on toukalle ravintoa. Laita joka päivä toukan asumukseen tuoreita lehtiä, joita havaitsit toukan syövän.

Aseta asumus ulos kuivaan suojaisaan paikkaan. Kun toukka on koteloitunut, on tärkeää olla liikuttamatta asumusta. Pidä myös huoli, ettei asumus ole liian kosteassa paikassa.

Tarkkaile joka päivä toukan kehitystä. Kuinka kauan kestää, ennenkuin se koteloituu? Kuinka kauan toukka on kotelossa? Tutkimus vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta palkitsee sinnikkään tarkkailun!

Muistathan päästää perhosen heti vapauteen, kun se on kuoriutunut! Voit avata ulospääsyn perhoselle jo valmiiksi heti, kun toukka on koteloitunut.