Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Maitopurkista sähköntunnistin

Tutkimustupa

Olet varmaan huomannut, että erityisesti kovina pakkaspäivinä hiukset liimautuvat herkästi poskiin tai sojottavat hassusti eri suuntiin. Saatat myös saada pieniä sähköiskuja esimerkiksi muovituolista tai portaiden kaiteesta. Kyseessä oleva ilmiö on nimeltään sähköistyminen eli varautuminen.

Kuva: Michael Scott Flickr Creative Commons

Tarvikkeet


  • tyhjä maitopurkki (pesty ja kuiva)

  • cocktailtikku tai pätkä rautalankaa

  • sinitarraa

  • kolikko

  • sakset

Työohje

Valmistetaan viereisen kuvan mukainen sähköntunnistin. Telineenä käytettävä maitopurkki leikataan kahtia ja siihen tehdään pienet lovet. Leikataan lopusta purkista noin 10–20 cm pitkä osoitin, jonka alaosaan kiinnitetään sinitarralla pieni kolikko painoksi. Osoittimen läpi hieman kolikon yläpuolelle pistetään cocktailtikku tai rautalanka. Kun osoitin asetetaan telineeseen, sen tulisi pysyä pystyssä ja olla herkkäliikkeinen. Jos näin ei tapahdu, siirretään tikkua tai lankaa osoittimessa sopivasti ylös- tai alaspäin. HUOM. Sähköntunnistin toimii parhaiten talvella, kun ulkona on kova pakkanen ja ilma on kuivaa. On myös ehdottoman tärkeää, että käyttämäsi tarvikkeet ovat kuivia.


Tutkitaan

1. Kampaa hiuksiasi kammalla, kunnes kuulet ritisevää ääntä. Koe onnistuu parhaiten, jos hiuksesi ovat puhtaat etkä ole laittanut niihin muotoiluvaahtoa yms. hiustuotteita. Vie kampa sähköntunnistimen osoittimen lähelle. Mitä tapahtuu? Saman ilmiön voit saada aikaan myös hankaamalla ilmapalloa hiuksiisi ja viemällä sitten ilmapallon osoittimen lähelle.

2. Mieti ja kokeile, millä muilla esineillä saat saman ilmiön aikaan.

Tiesitkö

Jotkut esineet sähköistyvät eli varautuvat, kun niitä hangataan. Maitopurkista tehdyn sähköntunnistimen toiminta perustuu sähköistymättömän pahviosoittimen käyttäytymiseen, kun sen lähelle tuodaan sähköistynyt kampa. Sähköistyneen ja sähköistymättömän esineen välillä vaikuttaa vetovoima.

Lataa työohje Maitopurkkisähköntunnistimeen täältä.

Maitopurkkisähköntunnistimen kuva: Veera Kallunki