Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Kummallinen kananmuna

Tutkimustupa

Mitä kananmunalle tapahtuu, kun sen laittaa yli vuorokaudeksi etikalla täytettyyn viinilasiin? Katso video ja kummastele.

Kurkkaa, mitä kananmunalle tapahtui, kun se laitettiin etikkaan 36:ksi tunniksi.

video:Otso Reunanen ja Petra Raivonen

Voit myös itse suorittaa edellisen testin kotona.

Tarvitset:

raa’an kananmunan
etikkaa
ison lasipurkin tai viinilasin

Ohjeet:

1. Täytä lasi etikalla ja aseta raaka kananmuna lasin sisälle.
2. Anna munan olla lasissa vähintään 36 tuntia ja tarkkaile aina aina välillä, mitä sille tapahtuu.
3. Muna on valmis, kun sen kuori on liuennut etikkaan ja se näyttää hieman läpikuultavalta.
4. Kun muna on valmis, ota se lasista pois ja kokeile, millaiseksi se on muuttunut. Hassunkurista, eikö totta?

Etikka haisee jonkin verran, joten valitsethan kokeilullesi paikan, jossa haju ei häiritse ketään. Kokeen voi tehdä myös kannellisessa lasipurkissa.

Selitys:

Munan kuori koostuu pääosin kalsiumkarbonaatista, joka liukenee hyvin happoon. Kuoren sisäkalvo muodostuu happoon liukenemattomasta valkuaisaineesta, jolloin koko muna ei liukene happoon vaan muuttuu kiinteäksi.

Lähde: Tieteen takuutemput 3, Lasse Levemark&Klas Fresk