Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Kuka syö ja kenet?

Tutkimustupa

Kaikki eliöt – kasvit, sienet ja eläimet – tarvitsevat energiaa elintoimintoihinsa ja rakennuspalasia kasvamiseen. Kasvit saavat kaiken tarvitsemansa maaperästä, ilmasta ja auringosta, eläimet taas syömällä muita eliöitä.

Kuva: pshab Flickr Creative Commons

Ravintoketjulla voidaan kuvata sitä, kuinka energia ja ravintoaineet siirtyvät eliöstä toiseen: esimerkiksi hiiri syö suihinsa kasvien tuottamia siemeniä, ja kissa taas hotkaisee välipalakseen hiiren. Tällaisessa ravintoketjussa energia ja ravintoaineet kulkeutuvat kasvista hiireen ja hiirestä taas kissaan.

Myös ravintoverkon avulla voidaan kuvailla energian ja ravintoaineiden siirtymistä eliöstä toiseen. Ravintoverkko on monimutkaisempi systeemi kuin ravintoketju: Todellisuudessa hiiri syö muutakin kuin siemeniä, esimerkiksi marjoja ja pieniä hyönteisiä, ja kissa taas herkuttelee myös kaloilla ja pikkulinnuilla. Kalat taas voivat syödä planktonia, ja pikkulinnut puolestaan vaikkapa siemeniä. Kun nämä monet erilaiset ravintoketjut liitetään yhteen, syntyy ravintoverkko. Kokeile nyt omien ravintoketjujen ja -verkkojen piirtämistä!

Tutkimus:

Katso tarkasti alla olevaa kuvaa. Siinä näkyy metsä ja kaikenlaisia eliöitä, joita metsässä elää. Minkälaisia ravintoketjuja tästä metsästä saisi aikaan? Yhdistä kuvassa näkyviä eliöitä ravintoketjuiksi! Metsissä asuu toki myös monia muitakin eliöitä, joita ei kuvassa näy. Voit käyttää niitäkin ravintoketjuissasi. Piirrä mahdollisimman monta erilaista ravintoketjua!

Kokeile myös ravintoverkon piirtämistä! Liitä ravintoverkkoosi niin monta metsän asukkia kuin pystyt.

Myös jokainen meistä ihmisistä on yksi lenkki ravintoketjussa, tarvitsemmehan mekin ruokaa! Mieti vaikkapa tämänpäiväistä lounastasi: minkälaisen ravintoketjun tai -verkon siitä saisi muodostettua?

Kun olet valmis ravintoketjujesi ja –verkkojesi kanssa, lähetä niitä malliksi Jipolle! Kuvat voit ottaa digikameralla, ja lähettää Jipon toimitukseen. Voit myös kirjoittaa kommenttilaatikkoon omat ravintoketju tai -verkkosi.

Lue lisää ravintoketjuista ja- verkoista!

Lataa täältä työohje pdf- tiedostona.