Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Kemiaa taivaalla

Tutkimustupa

Avaruudessa on alkuaineita samoin kuin maapallolla. Aurinko esimerkiksi koostuu vedystä ja heliumista, supernovasta löytyy taas happea, rautaa, hiiltä, piitä ja magnesiumia.Seuraavassa tehtävässä saat muodostaa itse eräiden avaruuden kappaleiden kemiallisen rakenteen!

Tarvikkeet:


  • pieniä styroksisia askartelupalloja

  • 4 lasipurkkia, joihin mahtuu 20 kpl styroksipalloja

  • värejä, joilla voi maalata pallot.

Värjää pallot seuraavasti:

Sininen = vety
Keltainen= helium
Musta= hiili
Punainen = happi
Vihreä= typpi
Violetti= argon
Oranssi= magnesium
Valkoinen= pii
Harmaa = rauta
Turkoosi = hiilidioksidi

Koeta selvittää esimerkiksi internetin avulla, mitkä ovat ylläolevien alkuaineiden tai yhdisteiden kemialliset merkit. Mitkä ylläolevista ovat yhdisteitä?

Aurinko
Auringossa on n. 90 % vetyä ja 10 % heliumia. Laita siis ensimmäiseen purkkiin 18 kpl sinisiä palloja ja kaksi keltaista palloa.

Supernova
Supernovassa on n. 42 % happea, 37 % rautaa, 11 % hiiltä, 4 % tinaa ja 3 % magnesiumia. Teemme nyt pieniä pyöristyksiä, jotta saamme kokonaisia palloja purkkiin. Laita purkkiin kahdeksan punaista, seitsemän harmaata, kaksi mustaa, yksi valkoinen ja yksi oranssi pallo.

Maan ilmakehä
Jotta saat tarkasteltavaksi maan ilmakehän kemiallisen koostumuksen, sinun tarvitsee laittaa purkkiin 14 vihreää palloa, neljä punaista palloa, yksi turkoosi ja yksi violetti pallo.

Marsin kaasukehä:
Tarkastellaksesi Marsin kaasukehän koostumusta sinun on laitettava purkkiin 18 turkoosia palloa, yksi violetti ja yksi vihreä pallo.

Tarkastele Auringon, supernovan, Marsin ja Maan ilmakehän malleja. Löydätkö Maan päältä samoja alkuaineita kuin avaruudesta? Mistä, kerro esimerkkejä. Mitä eroja on maan ilmakehällä ja Marsin kaasukehällä? Voisiko ihminen elää Marsissa kaasukehän puolesta?

Lähetä Jipolle omat vastauksesi tutkimukseen alla olevalla kommenttikentällä.

Lataa työohje tulostettavana versiona täältä.