Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Karkkiarkkitehti

Tutkimustupa

Jippo matkusti ystävänsä Merirosvon kanssa lomalla Egyptiin. Muinaiset egyptiläiset rakensivat hallitsijoilleen haudoiksi hulppeita pyramideja. “Tiedätkö, Jippo, miksi pyramidit tehtiin juuri sen malliseksi kuin ne ovat?”, kysyi Merirosvo erään pyramidin juurella. “Enpä taida tietää”, totesi Jippo, “mutta sinulla taitaa olla mielessäsi, kuinka voisimme tutkia asiaa”, hän jatkoi hymyillen Merirosvolle. Nyt sinä pääset Jipon ja Merirosvon kanssa tutkimaan makealla tavalla eri rakennelmien kestävyyttä!

Pyramideja

Kuva: Darren Krape Flickr Creative Commons

Tarvikkeet:

• Hammastikkuja
• Vaahtokarkkeja (voit käyttää myös sinitarra- tai muovailuvahapalloja tai kuivattuja herneitä, joita on liotettu)

Työohje

Kuutio

Aloita rakentamalla hammastikuista ja vaahtokarkeista neliö. Jatka rakennelmaa kuutioksi. Kokeile heiluttaa rakennelmaa ja arvioi sen vakautta.

Tetraedri

Tee tikuista ja karkeista kolmio. Laita jokaiseen vaahtokarkkiin pystyyn hammastikku ja taivuta niiden vapaat päät koskettamaan toisiaan. Kiinnitä yhdessä olevat tikkujen päät kiinni yhteen karkkiin. Tuntuuko rakennelma vakaalta? Vertaile sitä kuutiorakennelmaan.

Pyramidi

Tee ensin tikuista ja karkeista neliö. Aseta kuhunkin vaahtokarkkiin pystyyn tikku ja taivuta ne kiinni yhteen vaahtokarkkiin. Arvioi taas vakautta ja vertaile aiempiin.

Kokeile millaisia rakennuksia saat aikaan yhdistelemällä eri rakennelmia! Kuinka suuren systeemin pystyt tekemään?

Tiedosto: karkkiarkkitehti.pdf