Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Jäljet hangella

Tutkimustupa

Lumipeite peittää maanpintaa vielä pitkään. Keväthanget antavat mainion mahdollisuuden tutkia ja eläytyä eläinten puuhiin. Mitä lumihengelle ilmestyneet jäljet kertovat talvisen luonnon elämästä? Jipon opastuksella otetaan talvisesta luonnosta kaikki ilo irti.

Kuva: Kevin Sullivan Flickr Creative Commons

Lumessa näkyvät jäljet saavat mielikuvituksen liikkeelle. Näkyykö hangella jälkiä saalistajan ja saalistettavan yhteenotosta? Kuka on järsinyt katkenneita oksia ja jättänyt osittain syödyt kävyt kuusen alle? Mille eläimelle hangelle jääneet karvatupsut kuuluvat? Yleensä lajit voidaan tunnistaa syömisjäljistä, ulosteista, pesistä, karvatupsuista, hankaus- ja kaivamisjäljistä sekä höyhenistä.

Talvisen elämän jäljittäminen on johtolankojen löytämistä ja niiden yhdistämistä sekä luonnon tarjoamien viestien havaitsemista ja tulkitsemista. Nisäkkäiden havainnointiin talvi on parasta aikaa, koska suurin osa nisäkkäistä liikkuu hämärän ja yön aikaan. Eläinten lumijäljet kertovat eläinten elintavoista, ruokailusta ja kamppailuista. Talvella lumihanki kertoo, kuka on liikkunut ja minne suuntaan.

Tarvikkeet

• muistiinpanovälineet
• lumikengät (eivät ole pakolliset)

Tutkimus

Lumihanki on kuin kirja sille, joka taitaa sen kieltä. Lähde lähimetsikköön tekemään havaintoja talvisesta elämästä. Minkälaisia eläinten liikkumismerkkejä havaitset? Kenelle kuuluvat lumihangella havaitsemasi tassun, käpälän tai sorkan jäljet? Kirjaa kaikki tekemäsi havainnot ylös. Käytä jälkien tunnistuksessa apuna luonto-oppaita tai Internetiä.

Sopivin ajankohta tutkimusretkelle on päivä tai pari lumisateen jälkeen, jolloin jäljet näkyvät lumella parhaiten. Pehmeässä lumihangessa lumikengät ovat kätevät, mutta eivät pakolliset.

Lataa työohje

Tiedosto: Jäljet hangella.pdf

Tiedosto: Jäljet hangella- opettajan ohje.pdf