Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Hyppy-diagrammi

Tutkimustupa

Nyt on aika kaivaa hyppynarut kaapin perältä ja katsoa, onko talvi tehnyt tepposet vai vieläkö hypyt luonnistuvat. Laatimalla hyppy-diagrammin, voit seurata omaa edistystäsi ja kenties kehittyä varsinaiseksi hyppymestariksi kesän aikana!

Jippo päätti kaivaa ullakolta vanhan hyppynarunsa ja alkoi harjoitella hyppyjä. Alku tuntui hieman kankealta, eikä Jippo pystynyt hyppäämään montaakaan hyppyä putkeen, mutta muutaman päivän jälkeen homma alkoi luistaa.

Jippo päätti laatia diagrammin, josta hän pystyisi seuraamaan kehitystään hypyissä. Seuraamalla Jipon ohjeita pystyt sinäkin laatimaan itsellesi yksinkertaisen hyppy-diagrammin.

Tarvitset:

ruutupaperia
värikyniä
viivoittimen
hyppynarun

Ohjeet:

1. Tarkoituksena on laskea, kuinka monta hyppyä pystyt hyppäämään putkeen yhdellä yrittämällä ja katsoa, paraneeko hyppymääräsi harjoittelun myötä.

2. Käytä ruutupaperia ja viivoitinta apunasi ja piirrä yksi sarake kuvaamaan hyppyjen ja toinen päivien määrää. Katso kuvasta mallia.

Kuvan esimerkki: Jippo oli hyppinyt ensimmäisenä hyppy-päivänään kymmenen hyppyä putkeen. Vaakarivistä näet kuinka mones hyppypäivä on menossa ja pystysarake kertoo sinulle kuinka monta hyppyä hypit kyseisenä päivänä. Eriväristen palkkien piirtäminen auttaa hahmottamaan kehitystäsi.

3. Kun diagrammi on valmis, voit aloittaa hyppimisen! Kun olet hyppysi hyppinyt, merkitse ensimmäisen päivän kohdalle, kuinka monta hyppyä pystyit hyppäämään putkeen. Seuraavana päivänä merkitse kakkospäivän kohdalle hyppytuloksesi ja jatka samaa rataa kunnes diagrammin päivät päättyvät.

Vinkki:

Voit halutessasi tehdä diagrammin useammalle viikolle tai laatia jokaisesta viikosta erillisen diagrammin. Tällöin pystyt paremmin seuraamaan kehitystäsi. Voit myös lisätä hyppy-sarakkeen hyppyjen määrää, jos näyttää siltä, että hypyt alkavat luonnistua.

Eikun hyppimään!