Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Hemaisevat homeet!

Tutkimustupa

Jokaiselta on varmasti joskus jäänyt leipä liian pitkäksi aikaa muovipussiin tai unohtunut omena hedelmäkorin pohjalle. Kun ruoka-aineet saavat tarpeeksi kauan maata omissa oloissaan, alkaa niiden pinnalle ilmaantua höttöistä kasvustoa, hometta.

Kuva: Megg Flickr Creative Commons

Meille homehtunut ruoka on pilaantunutta ja home on useimpien ihmisten mielestä ällöttävää. Mutta homekin on elävä eliö, joka käyttää vaikkapa juuri erilaisia ruoka-aineita kasvualustanaan. Unohdetaan tällä kertaa homeiden inhottavat piirteet ja ihaillaan yhdessä Jipon kanssa erilaisten homeiden kirjoa!

Tarvikkeet

  • Erilaisia ruoka aineita (esimerkiksi pieni pala ruisleipää, vaaleaa leipää, omenan lohko, pala kurkkua, keitettyjä makaroneja…)
  • Tiukasti suljettavia muovipusseja (esimerkiksi minigrip)

Tutkimus

Laita yhden ruoka-aineen näyte aina yhteen muovipussiin, ja sulje pussi tiukasti. Anna pussien olla rauhassa muutamien päivien ajan. Tarkkaile joka päivä pusseissa olevia ruoka-aineita, ja kirjaa ylös niissä tapahtuneet muutokset.


  • Kuinka monta päivää kuluu, ennen kuin ruoka-aineeseen ilmestyy ensimmäinen hometäplä?

  • Kuinka monta päivää tarvitaan, että ruoka-aine on kokonaan homeen peitossa?

  • Vertaile eri ruokia keskenään: Mikä ruoka-aine homehtuu nopeimmin?

  • Homeita on erilaisia. Minkä värisiä homeita eri ruoka-aineilla kasvaa?

  • Onko jossakin ruoassa useampaa erilaista hometta?

Tutkaile homeitasi muovipussin läpi, ja kirjaa ylös kaikki tekemäsi havainnot.

PS: Jos teet tämän kokeen kotona, muistathan kertoa siitä perheenjäsenillesi, etteivät he tietämättömyyttään heitä hienoja kasvatusalustojasi roskikseen!

Lataa työohje Hemaiseviin homeisiin