Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Hapannaamoja!

Tutkimustupa

Tehdään oma happo-emäsindikaattori! Indikaattorin avulla voit tutkia, onko jokin aine hapan vai emäksinen. Kun olet tehnyt oman indikaattorisi, voit selvittää kotisi tuotteiden todellisen luonteen.

Kuva: Aled Treharne Flickr Creative Commons

Oletko huomannut kuinka sormesi värjääntyvät mustikanpoiminnan jälkeen? Ja kun vertaat omia sormiasi mustikanpoimintakaverisi sormiin, saattavat ne olla ihan eriväriset! Mustikka toimii luonnon omana indikaattorina ja värien erilaisuus kertoo ihonne eri happamuuksista.

Nyt voit valmistaa Jipon avulla omaa indikaattoriliuosta!

Tarvikkeet:

¤ Punakaalia
¤ Lasipurkki/ muu astia
¤ 4 juomalasia
¤ Sitruunamehua
¤ Siivilä
¤ Etikkaa
¤ Pesujauhetta
¤ Vettä

Työturvallisuus

Käsittele etikkaa ja pesujauhetta varovasti. Ne saattavat ärsyttää ihoa. Pyydä aikuinen apuun kuuman veden käsittelyssä. Ethän syö tai juo mitään tutkimiasi aineita. Oikea luonnontieteilijä jättää eväät ja naposteltavat vasta tutkimuksen jälkeen nautittavaksi!

Työohje:

- Silppua punakaali pieniksi paloiksi kulhoon.

- Keitä vettä vedenkeittimellä ja kaada punakaalien päälle. Pyydä aikuista avuksi kiehuvan veden käsittelyssä! Anna kaalien olla vedessä n. 15 minuuttia. Mitä huomaat vedelle tapahtuvan?

- Siivilöi kaalit pois vedestä. Ota värjääntynyt vesi talteen, se on indikaattorisi!

Tutkimus

Laita yhteen juomalasiin teelusikallinen sitruunamehua ja hieman vettä. Laita seuraavaan lasiin teelusikallinen etikkaa ja hieman vettä. Laita kolmanteen lasiin puoli teelusikallista pesujauhetta ja liuota se n. kahteen ruokalusikalliseen vettä. Laita neljänteen lasiin pelkkää vettä.

Laita nyt teelusikallinen indikaattoriliuostasi jokaiseen tutkittavaan aineeseen. Mitä tapahtuu?

Emäksisen aineen pitäisi muuttaa indikaattorin väri kellertäväksi. Jos tutkittava liuos on hapanta muuttuu väri punaiseksi. Mitkä kokeilemistasi aineista siis olivat happamia ja mitkä emäksisiä? Entä mitä sanot pelkän veden happamuudesta? Tutki myös muita kodin tuotteita!

Lue lisää haposta ja emäksistä täällä

Raportoi tutkimuksesi Jipolle täällä

Lataa täältä työohje pdf- tiedostona.