Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Sienet itiöimään!

Tutkimustupa

Syksyisessä metsässä näkyy monenlaisia sieniä: maasta pungertaa niin piskuisia suppilovahveroita, valtavia tatteja kuin värikkäitä haperoitakin. Sienen maan päälle ilmestyvää osaa kutsutaan itiöemäksi. Nimensä mukaisesti itiöemän tarkoituksena on tuottaa itiöitä, joiden avulla sieni lisääntyy. Sienen itiöt ovat hyvin pieniä, ja niitä ei paljain silmin oikein erotakaan. Mutta kun itiöitä on paljon, pystyy ne näkemään ilman suurennuslasiakin! Nyt voit Jipon avulla tutkia sienten itiöitä!

Kuva: Pinkka.

Tutki!

Tätä tehtävää varten tarvitset erilaisia sieniä, aina kaksi kappaletta jokaista samanlaista sientä. Sen lisäksi tarvitset valkoista ja mustaa paperia. Katkaise sienen jalka pois aivan lakin tyveltä. Laita sienet papereille niin, että lakin alaosa on paperia vasten. Laita kaikista sienistä toinen valkoiselle ja toinen mustalle paperille. Anna sienten olla rauhassa yön yli, jotta ne ehtivät varisuttaa itiönsä papereille.

Tarkastele papereitasi seuraavana päivänä: Mitä papereille on ilmestynyt? Minkä värisiä itiöitä mistäkin sienistä löytyi? Kuinka paljon sienet olivat varistaneet itiöitään? Näkyikö jokaisen sienilajin itiöitä kummallakin paperilla? Kerro tuloksistasi Jipolle.

Kerää vain sieniä, jotka tiedät myrkyttömiksi!

Raportoi tutkimuksesi

Raportoi saamasi tulokset allaolevaan kommenttikenttään.

Lataa työohje tulostettavassa muodossa:

Tiedosto: Sienet itiöimään!.doc
Työohje sienien itiöiden tutkimiseen doc. muodossa.

Tiedosto: Sienet itiöimään!.pdf
Työohje sienien itiöiden tutkimiseen pdf. muodossa

Lue lisää sienistä artikkelista Sienien elämää