Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Maa ja Aurinko avaruudessa

Tutkimustupa

Tiedätkö miksi yöllä on pimeää ja päivällä valoisaa? Miksi talvella on kylmä ja kesällä lämmintä? Juttu liittyy Maan ja Auringon sijoittumiseen toistensa suhteen. Teepä kotona Maa ja Aurinko, ja kokeile!

Kuva: Stephen Thomas Flickr Creative Commons

Tarvikkeet
styroxpallo
himmeästi valaiseva lamppu (esim. taskulamppu)
grillitikkuja
hammastikku
tusseja

Työohje

Tee styroxpallosta Maa-planeetta seuraavasti: Pistä pallon läpi grillitikku Maan akseliksi. Piirrä tussilla päiväntasaaja, kääntöpiirit ja napapiirit. Katso tarvittaessa apua kartasta. Piirrä Maahan muutamia maita tai paikkoja, esimerkiksi Suomi ja Australia.

Tutki

  • Sytytä himmeästi valaiseva lamppu Auringoksi, ja tutki pimeässä tai hämärässä huoneessa vuorokauden vaihtumista ja vuodenaikoja.
    Valaise Maata Auringolla ja kääntele Maata akselinsa ympäri. (katso malli Maan kallistuskulmasta vaikka täältä) Milloin Suomessa on päivä? Ovatko Suomen ja Australian päivät yhtä aikaa?
  • Liikuta Maata Auringon ympäri ja pidä samalla Maan akseli samassa kulmassa. Milloin Aurinko paistaa Suomeen korkeimmalta? Miten Aurinko paistaa Australiaan, kun Suomessa on kesä? Miksi päiväntasaajan maissa on aina kesä?
  • Pistä palloon hammastikut Suomen, Australian ja päiväntasaajan kohdalle ja liikuttele Maata. Miten tikkujen varjot poikkeavat toisistaan?
  • Lue lisää auringosta

    Lataa työohje tulostettavassa muodossa täältä.