Arkistoitu

Tutki ja ihmettele: Kukkien väriloistoa!

Tutkimustupa

Jos sinulla on kannussa vettä ja kaadat kannua, vesi luonnollisesti valuu kannusta alaspäin. Yleensäkin nestemäinen vesi liikkuu aina painovoiman mukana alaspäin. On kuitenkin muutamia paikkoja, joissa vesi pystyy liikkumaan myös ylöspäin. Esimerkiksi kaikki kasvit osaavat tempun, jonka avulla vesi saadaan liikkumaan ylöspäin!

Kuva: Teemu Lehtinen Flickr Creative Commons

Kasvit kuljettavat vettä juurista ylöspäin muihin kasvin osiin vartensa sisällä. Veden liikettä kasvissa on vaikea nähdä, mutta yksikertaisen kokeen avulla saat silminnähtävän todisteen siitä, että vesi kulkee kasvissa ylöspäin.

Tarvitset


  • Valkoisia kukkia, esimerkiksi luonnonkukista valkovuokkoja tai metsätähtiä (muista kuitenkin, että Oulun ja Lapin läänissä valkovuokko on rauhoitettu, eli sitä ei saa poimia!). Voit myös ostaa kukkakaupasta esimerkiksi valkoisen tulppaanin tai neilikan.

  • Maljakoita, lasipurkkeja tms.

  • Elintarvikevärejä

Ohjeet

Laita lasipurkkeihin vettä, ja värjää vesi elintarvikevärillä voimakkaan väriseksi. Laita valkoisia kukkia erivärisiin vesiin ja anna niiden imeä värjättyä vettä muutaman päivän ajan. Tarkkaile kukkia päivittäin! Mitä huomaat?

Tämän kokeen avulla voit vaikkapa tehdä äidillesi hieman erikoisemman äitienpäivän kukkakimpun!

Lue lisää kasvien vedenotosta.

Lataa työohje täältä!