Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/mysci/public_html/jippo/textpattern/lib/constants.php on line 136
Tutkimustupa | Sivu 2 | Jippo [arkistoitu]

Arkistoitu

Tipujen Talviherkku à la Hertta

Tutkimustupa

Hertta haukkali hajamielisesti aamiasleipäänsä. Yhtäkkiä ikkunan takaa kuului kevyt koputus. Hän katsahti silmät unen jäljiltä vielä sikkurassa ikkunasta ulos. Ketään ei näkynyt. Pian koputus toistui. “No johan nyt on jollakulla huvit!” äkämystyi Hertta ja nousi taas. Juuri, kun hän käänsi selkänsä koputus kuului taas. Käännähtäessään ympäri Hertta äkkäsi keltarintaisen linnun, joka lämpömittarin päällä tasapainoillen nakutteli ikkunaan. “Taidat olla nälkäinen”, Hertta sanoi naputtaen sormellaan takaisin linnulle. Lintu nyökytteli. Nyt voit Hertan avulla valmistaa itse talipalloa muistuttavan talviherkun pihapiirisi linnuille! Tiedätkö, mikä lintu Hertan ikkunan takana kurkisteli?

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Heitä nopilla murtolukuja

Tutkimustupa

“Voihan murheenkryynimurtoluvut!”, Jippo tuskaili katsellessaan Merirosvon antamaa läksyä. Hertta ja Ruudolf pelailivat matolla jatsia. Oli Hertan vuoro pyöräyttää noppia. “Nyt kolme viitosta”, Hertta hihkaisi nopille. Jippo mulkaisi kavereitaan kitkerästi. “Olkaa hiljaa, minun aivoni eivät toimi tässä metakassa.” Ruudolf katsoi Herttaa ja yhteistuumin he päättivät auttaa toveriaan pulassa. “Hei Jippo”, he kysyivät varovasti. “Tiesitkö, että noppaa voi käyttää myös murtolukujen muodostamiseen?”

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Vahvistetaan näköaistia

Tutkimustupa

“Katso, kuinka kauniin punaisena tuon vaahteran lehdet loistavat!”, huudahti Jippo Merirosvolle ja osoitti kaukana näkyvää puuta. Merirosvo katsoi kohti vaahteraa ja käveli lähemmäs. “Tarkoitat varmastikin kuinka kauniin punaisena, oranssina ja keltaisena”, merirosvo totesi katseltuaan puuta hetken. Jippo käveli ihan puun alle ja poimi käteensä yhden pudonneen lehden. “Nyt näkyy jo vihreää ja ruskeaakin väriä. Ja katsopas tämän lehden hauskaa muotoa.” Merirosvo kaiveli taskuaan virnistys kasvoillaan. “Mitähän me näkisimme tämän avulla”, hän sanoa ja nosti esiin suurennuslasin. Asiat näyttävät kovin erilaisilta jos katsomme niitä kaukaa tai ihan läheltä. Lähde Jipon ja Merirosvon mukaan suurennustutkimukseen!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Omenaista

Tutkimustupa

Syksyllä puut notkuvat herkullisista punaposkisista omenoista. Ja itseasiassa myös vihreistä, keltaisista ja lähes valkoisista omenoista. Onkohan omenoissa muitakin eroja kuin väri? Nyt pääset tarkastelemaan erästä omenien ominaisuutta kokeellisesti. Lähde siis tutkimaan omenien makeaa maailmaa Jipon kanssa!

Lue koko juttu | Kommentoi [2]

Tutki ja ihmettele: Jipon tuulitutkimus

Tutkimustupa

Syksy tuo tullessaan navakkana puhaltavat tuulet: Syysmyrskyjen aikaan tuuli temmeltääkin iloisesti, ja jo pienempikin tuulenpuhuri saa lehdet maassa pöllyämään. Nyt onkin hyvä aika tarkkailla tuulia, ja pitää vaikkapa tuulipäiväkirjaa Jipon avustuksella!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Tetraedripulma

Tutkimustupa

Jippo haluaa esitellä sinulle tänään yhden häntä kiehtovan klassisen pulman. Siinä tulisi neljästä, palloista koostuvasta kappaleesta koota tetraedri. Vaikka pulmassa on vain neljä palaa, on sen ratkaisu on yllättävän haastavaa!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Sataa, sataa ropisee

Tutkimustupa

Syksy on pian ovella ja sillä tuliaisenaan sadetta, tihkua, vihmaa ja rajuilmaa. Jippo katseli huolestuneena kotitalonsa lähellä ääriään myöden täynnä virtaavaa jokea. Jos vettä sataisi viikon aikana 35 mm, joen vedet tulvisivat Jipon kellariin. Kuinka paljon vettä taivaalta voi tulla viikossa? Tässä tehtävässä pääset Jipon opastuksella itse mittaamaan sademäärää ja pohtimaan, tulvisiko joki seuraavan seitsemän päivän aikana.

Lue koko juttu | Kommentoi [3]

Tutki ja ihmettele: Kivaa kesäpuuhaa

Tutkimustupa

Jippo lähtee kesäksi lomalle ja antaa kaikille lomalaisille hauskan kesäprojektin toteutettavaksi. Tässä tutkimuksessa Jippo haastaa juuri sinut tutkimaan, kuvaamaan ja keräämään puiden siemeniä. Niitä on yllättävän paljon erilaisia ja ne on tarkoitettu leviämään monin tavoin. Osa niistä sopii jopa herkullisiksi välipaloiksi!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Sukellus syvyyksiin

Tutkimustupa

Meille on täysin itsestäänselvää, että metsät, niityt, suot ja muutkin maanpäälliset elinympäristöt kuhisevat elämää. Myös järvistä ja joista sekä merien rannikkoalueilta ja ulappavesiltä löytyy jos jonkinlaista otusta. Kaikkien näiden elinympäristöjen toiminta perustuu viimekädessä aurinkoon: Auringon valosta tulee se energia, jonka vihreät kasvit sitovat, ja jonka eläimet saavat itselleen syömällä kasveja tai toisia eläimiä. Mutta elämää löytyy myös epätavallisemmistakin ympäristöistä. Yksi tällaisista on merien syvänteet. Merien syvyyksissä olosuhteet ovat täysin erilaiset kuin maan päällä tai pintavesissä, mutta silti elämä kukoistaa sielläkin!

Lue koko juttu | Kommentoi

Tutki ja ihmettele: Kertolasku ruudukossa

Tutkimustupa

“Kaksi kertaa kaksi on yhtäsuuri kuin neljä, kolme kertaa kaksi on yhtäsuuri kuin kuusi, neljä kertaa kaksi on yhtäsuuri kuin…äääh, en taaskaan muista!”, Jippo tuskaili. Merirosvo sattui kuulemaan Jipon vaikerruksen. “Mikä hätänä, Jippo?”, hän huolestui. “En ikinä opi muistamaan näitä kertotauluja” Jippo nyyhkäisi. “No mutta eihän niitä kannatakaan ulkoa opetella”, naurahti Merirosvo. “Tulehan, niin näytän!” Haluatko sinäkin oppia yhden monesta tavasta laskea kertolaskuja?

Lue koko juttu | Kommentoi