Arkistoitu

Syksyn väriloisto

Pikku-Jipot

Jippo on kaukaisella Voltti-planeetalla asustavan professori Kuperkeikan luottotutkija. Kuperkeikka on lähettänyt Jipon kiehtovalle ja kauniille Maa-planeetalle ottamaan tarkemmin selkoa sen ihmeistä. Jippo tekee yhdessä ystäviensä Merirosvon ja Hertan kanssa kiehtovia tutkimuksia Maa-planeetallamme. Lähde mukaan tiedeseikkailuun!

“Eikös Kuperkeikka sanonut puiden täällä olevan VIHREITÄ?” kummasteli Merirosvo.
“Nehän ovat punaisia ja keltaisia ja ruskeita ja oransseja ja…”
Hertta keskeytti tablettiaan osoittaen Merirosvon.
“Nyt on syksy. Maassa puut vaihtavat väriään syksyn tullen. Ne imaisevat tuiki tärkeän lehtivihreän talteen runkoonsa seuraavaa kevättä odottamaan. Vihreän värin kadottua, lehden muut loistavat värit tulevat esiin.”
“Tätä on syytä tutkia tarkemmin”, totesi Jippo päättäväiseen sävyyn.

Tarvikkeet:

  • Erivärisiä ja -kokoisia syksyisiä vaahteran lehtiä
  • Nestemäisiä elintarvikevärejä (sininen, punainen ja keltainen)
    ‘* Kolme mukia, joihin elintarvikevärejä laitetaan
  • Valkoisen tai läpinäkyvän jääpalalokerikon tai muffinsivuokia
  • Pipetin tai mehupillin (muovisia pasteurpipettejä myyvät mm. akvaarioliikkeet ja apteekit. Myös oppimateriaalien toimittajat myyvät pipettejä suuremmissa erissä).

Tarkastele syksyn lehtiä: mitä värejä löydät? Miten pystyisit jakamaan lehdet siten, että samanväriset ovat samanväristen kanssa? Koeta asettaa lehdet järjestykseen sen mukaan, kuinka paljon niissä on keltaista väriä.

Pipetoidaan syksyn värit

kaada elintarvikevärejä mukeihin, siten että kussakin mukissa on yhtä väriä. Harjoittele hetki pipetin käyttöä. Ota jääpalalokerikko esille. Kokeile, mitä erilaisia värejä onnistut tekemään, kun pipetoit elintarvikevärejä jääpalalokerikon kennoihin! Paina mieleesi, mitkä värit muodostavat yhdessä jonkin kokonaan toisen värin.

Tarkastele syksyn lehtiä. Oletko onnistunut valmistamaan kennoihin kaikki niissä näkyvät värit? Jos et, miten voisit saada puuttuvia värejä aikaiseksi?

Syksyisen puun askertelu

Tarvikkeet

  • Paperi, johon on piirretty lehdetön puu (voi tulostaa esimerkiksi täältä: Lehdetön puu
  • Sormivärejä (sininen, vihreä, keltainen)

Sekoita syksyn lehtien värit sormivärien avulla. Hiero värejä vuorotellen käsiisi ja painele käsilläsi puulle kauniit syksyiset lehdet.

>h2> Vinkki: näin käytät pilliä pipettinä

Aseta pillin toinen pää mustikkaveteen. Kun pilli on vielä vedessä, sulje pillin yläpää sormellasi. Pidä sormi tiukasti paikoillaan, kun nostat pillin ylös vedestä. Jos pillisi on läpikuultava, huomaat, että pieni määrä nestettä jäi pillin sisään!

Pikku-Jipot-osion tutkimukset on toteutettu 3-6-vuotiaille suunnatuissa Pikku-Jipot-kerhoissa.