Arkistoitu

Pikku-Jippojen tulivuorenpurkaus!

Pikku-Jipot

LUMA-keskuksen järjestämässä Pikku-Jipot -kerhossa tehtiin tulivuori. Pikku-Jipot-osiossa julkaistaan myös Pikku-Jipot-kerhoissa tehtyjä kokeita, jotta niitä voisi kokeilla myös kotona!

Jipon ohjeiden avulla sinäkin voit päästä kotikatsomosta käsin tarkkailemaan tulivuorenpurkausta!

Tarvitset:

3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl suolaa
1,5 dl vettä
2-3 rkl paistoöljyä (esim. rypsi)
tyhjä puolen litran pullo
iso kulho tai ämpäri
punaista,keltaista ja sinistä elintarvikeväriä
tiskiainetta
ruokasoodaa 1,5 dl etikkaa
suppilon

Ohjeet:

1. Valmista ensin taikina, josta voit muovailla tulivuoren. Lisää 1,5 desilitraan vettä kaikkia elintarvikevärejä niin, että saat ruskeaa. Kun vesi on värjätty, sekoita kulhossa värjätty vesi, vehnäjauho ja suola sekä lisää sitten öljy.

2. Kun taikina on valmis, asettele puolen litran pullo isolle lautaselle tai pesuastiaan. Pullon on hyvä olla lautasella tai pesuastiassa, sillä tulivuorenpurkauksesta tulee hieman sotkua. Peitä pullo valmistamallasi taikinalla, mutta jätä suuaukko näkyviin.

3. Seuraavaksi syntyy tulivuoren “laava”.Mittaa pullon sisälle suppilon avulla 2 desilitraa lämmintä vettä, 1,5 desilitraa etikkaa sekä muutama teelusikallinen astianpesuainetta.

4. Lisää teelusikalla pullon sisälle ruokasoodaa ja katso mitä tapahtuu. Osaisiko joku kertoa, miksi näin käy?

Vinkki:

Voit halutessasi tehdä tulivuoresta avaruustulivuoren värjäämällä taikinan ruskean sijaan esimerkiksi vihreäksi ja laavan vaikka lilan väriseksi. Tulivuoresta voi tehdä juuri sellaisen kuin itse haluaa.