Arkistoitu

Kelluvat veneet

Pikku-Jipot

Syksyn lehtiin liittyvät tutkimukset olivat oikea jymymenestys ja professori Kuperkeikka on äärimmäisen tyytyväinen tutkimusryhmäänsä. Jippo, Merirosvo ja Hertta ovat iloisia, eivätkä kaverukset jaksa kauaa odotella uusia seikkailuita, vaan he lähtevät pian uudelleen tutkimusretkelle. Kaverukset jatkavat matkaansa Maan päällä, katsellen ympärillään kaikkea uutta ja ihmeellistä.

Voltti-planeetalla asustava professori Kuperkeikka on kertonut paljon tarinoita Maa-planeetasta ja kolmikko on innoissaan saadessaan tutustua tarkemmin tähän kummalliseen paikkaan. Pian retkeilijöille selviääkin, etteivät Kuperkeikan kertomat tarinat vedä vertoja sille, mitä ystävykset ympärillään havaitsevat: taivaalla liitelee kauniita lintuja, syksyn tuuli puhaltaa vimmatusti ihoa vasten ja kukkaset tuoksuvat ihmeellisen hyvälle. Jippo, Merirosvo ja Hertta ovat aivan ihastuksissaan tästä uudesta paikasta ja siitä, mitä kaikkea he voivat kuulostella, tuoksutella ja nähdä.

Kolmikko kävelee tiheässä syysmetsässä, kun kuulevat ihmeellistä ääntä. “Mikä tämä ääni oikein on?” ihmettelee Jippo. “Voi, se kuulostaa niin kauniilta”, huudahtaa Hertta. “Olen kyllä kuullut meren äänen, mutta tämä ei ole meri. Minneköhän olemme oikein tulossa?” Merirosvo ihmettelee.


Kuva: Tambako The Jaguar Creative Commons

Ystävykset saapuvatkin joelle, jonka pinnasta heijastuu värikkäät puut ja sininen taivas. He katselevat hetken tätä kaunista näkyä, mutta huomaavatkin pian ongelman: joki on syvä, eikä kolmikko pääse jatkamaan matkaa kastumatta. Kaiken lisäksi he toteavat, ettei kukaan kaveruksista osaa vielä uida. “Nytpä vasta olemmekin pulassa”, toteaa Jippo harmistuneena.

Kolme lannistunutta retkeilijää kävelee pitkin joenpenkkaa ja pohtii ankarasti. Yhtäkkiä Hertta huudahtaa: “Mikä tuo mötikkä tuolla oikein on?” Merirosvo siristää silmiään ja toteaa hymyillen: “Meidän pelastuksemme. Se on vene!”


Kuva: Maureen Barlin Creative Commons

Hertta ja Jippo ovat ihmeissään. “Vene? Mikä se sellainen on?” kysyy Jippo. “Veneellä me voimme matkustaa joen yli”, kertoo Merirosvo tietäväisenä. “Häh. Tuohan on iso ja varmasti painava, uppoamme pohjaan alta aikayksikön! Minä tiedän, heitin juuri pikkaraisen kiven veteen ja se meni heti pinnan alle”, sanoo Hertta ja pudistelee päätään. “Minä en tuollaisen ison rotiskon kyytiin mene, en varmana!”. “Hertta rakas, veneet on rakennettu sellaisiksi, että ne kelluvat veden päällä. Uskokaa nyt, minä tiedän!” Merirosvo vakuuttelee.

Aikansa kavereitaan vakuuteltuaan Merirosvo hyppää veneen kyytiin ja näin tekee myös Jippo ja Hertta perässä.

Kolmikko pääsee turvallisesti veden yli ja matka saa taas jatkua. He jäävät kuitenkin pohtimaan, miten tämä iso asia voi kellua veden päällä, vaikka pienet kivet vajoavat veden pohjaan? “Tätä asiaa meidän tulee tutkia tarkemmin. Tarvitsemme taas tutkimusryhmää avuksemme!” toteaa Jippo.

Tutkimusta varten tarvitset:

  • Mehiläisvahapohjaista muovailuvahaa
  • Pesuvadin ja vettä

Tee muovailuvahasta pallo. Kokeile, mitä tapahtuu, kun laitat sen veteen.

Mieti hetki asioita, joiden tiedät kelluvan. Pohdi, minkä muotoisia ovat asiat, jotka pysyvät veden päällä. Kokeile muotoilla muovaluvahaa niin, että saisit sen kellumaan.

Pohdi, onko muovailuvahan määrä muuttunut, kun olet muovaillut sitä? Onko siitä ehkä jotenkin mystisesti tullut kevyempää? Vai vaikuttaisiko kellumiseen vain muovailuvahan muoto?