Arkistoitu

Mistä kukan tuoksu tulee?

Kysy Jipolta

Kysyy Madeleine.

Kukkien tuoksun tarkoitus on houkutella hyönteisiä pölytysreissulle. Kukkien tuoksu onkin voimakkaimmillaan silloin, kun pölyttäjiä on paljon liikkeellä. Kukkien tuoksu riippuu paljon myös siitä, millaisia hyönteisiä ne haluavat pölyttäjikseen. Esimerkiksi makealta tuoksuvat kukat houkuttelevat mehiläisiä, kun taas tunkkaisempi tuoksu vetoaa koppakuoriaisiin.

Kukkien tuoksu syntyy useista erilaisista kemiallisista yhdisteistä. Joissakin kukissa saattaa olla jopa 100 erilaista kemiallista ainetta. Ei ole olemassa kahta kukkaa, jotka tuoksuisivat aivan samalta. Kukkien tuoksuun vaikuttaa elinympäristö sekä vuorovaikutus erilaisten hyönteisten kanssa.

Yle:n sivuilta voi katsoa videon kukkien tuoksusta!

SANASTO:

Kemiallinen yhdiste syntyy kahden tai useamman alkuaineen reagoidessa keskenään.

Alkuaine tarkoittaa ainetta, jota ei voi enää hajottaa yksinkertaisemmiksi aineiksi. Kemiallinen yhdiste voidaan hajottaa kahdeksi tai useammaksi alkuaineeksi, mutta alkuainetta ei.

Kemiallisia yhdisteitä voi hahmottaa legoesimerkin avulla:

Yksittäisiä legopaloja voi verrata erilaisiin alkuaineisiin. Legopaloista voi rakentaa taas erilaisia rakennelmia, joita voi verrata kemiallisiin yhdisteihin. Legorakennelman pystyy hajottamaan yksinkertaisiin osiin, kuten kemiallisen yhdisteenkin. Yksittäistä legopalaa ei kuitenkan voi enää hajottaa erillisiksi paloiksi, kuten ei myöskään alkuainetta erillisiksi aineiksi.

Lähteet:http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=why-do-flowers-have-scent